Skip links
instruire in securitate cibernetica, cibersecurity training, cursuri de securitate cibernetica

Cursuri de securitate cibernetică – o necesitate pentru asigurarea securității organizației

Cursuri de securitate cibernetică – o necesitate pentru asigurarea securității organizației

În contextul creșterii si diversificării rapide a atacurilor informatice, o forță de muncă neinstruită și neinformată pune în pericol orice organizație. Din acest motiv, tot mai multe companii apelează, în prezent, la cursuri de securitate cibernetică pentru instruirea personalului.

Motivul este evident – nivelul redus de pregătire al angajaților îi face vulnerabili în fața atacurilor sofisticate de phishing, a instrumentelor de hacking automatizate sau a tehnicilor de inginerie socială bazate pe AI. Drept dovadă, aproape trei sferturi (74%*) din breșele de securitate informatică înregistrate în 2023 au avut la bază factorul uman. De altfel, educația deficitară a utilizatorilor în ceea ce privește igiena cibernetică este apare drept cauză și în cele peste 80 de analize avansate pentru incidente critice de securitate efectuate de Safetech în 2023. Detalii în articolul: Recomandări esențiale pentru prevenirea cu succes a unui incident de Securitate.

În plus, obligativitatea instruirii angajaților prin cursuri de securitate cibernetică este prevăzută explicit și în unele reglementări în vigoare, precum Directiva NIS sau standardul ISO 27001.

Cum puteți acționa pentru a vă pregăti angajații

Cu un program de instruire adecvat și sistematic, organizațiile vor diminua acest factor de risc, aducându-l sub control.

Primul pas în planul de acțiune este să vă asigurați că angajații dvs. sunt conștienți de amenințările cibernetice la care sunt expuși și cu care se confruntă organizația. Pentru aceasta, este necesar să comunicați clar, la nivelul întregii organizații, riscurile de securitate existente, dar și pagubele ce pot fi generate de exploatarea acestora.

Complementar, trebuie să actualizați permanent informațiile furnizate personalului cu privire la noile tipuri de atacuri, malware, tentative de phishing etc., pe măsură ce apar, precum și la soluțiile de prevenire sau evitare recomandate.

Abordarea teoretică nu este însă de ajuns. Pentru a-și însuși deprinderile necesare, angajații dvs. au nevoie de exerciții repetate de simulare construite pe scenarii reale de atacuri cibernetice. Testele periodice sunt critice pentru ca personalul să se poată familiariza cu identificarea tipurilor de amenințări și cu metodele de răspuns adecvate. Exercițiile de antrenament sunt obligatorii, iar pentru aceasta specialiștii dvs. în securitate informatică trebuie să poată simula atacuri cibernetice cât mai realiste asupra tuturor departamentelor. Analiza rezultatelor obținute permite identificarea punctelor slabe, respectiv a zonelor în care trebuie insistat. Cu ajutorul simulărilor puteți identifica:

  • Personalul care încă nu reușește să stăpânească metodele de detecție și răspuns potrivite, urmând să furnizați acesora instruirea necesară,
  • Departamentele și/sau categoriile de angajați care au nevoie de modificări ale metodelor de instruire,
  • Deficiențele scenariilor de testare, dar și erorile politicilor de securitate existente,
  • Nivelul de conformitate cu reglementările în vigoare.

Rezultatele trebuie transmise până la nivelul utilizatorului final, pentru a crește nivelul de conștientizare și implicare a acestuia în procesul de instruire. Atenție însă – procesul trebuie să fie bidirecțional. Aveți nevoie de feedback din partea personalului pentru a identifica neclaritățile existente și ajusta procedurile de instruire în funcție de cerințele apărute.

Pentru a obține rezultate optime, este recomandat să urmăriți educația privind securitatea cibernetică încă de la începutul activității noilor angajați. Prin informarea timpurie asupra faptului că protecția informatică este o responsabilitate comună în cadrul organizației, asupra procedurilor și politicilor de securitate și a metodelor de reacție la amenințări se facilitează atât procesul de conștientizare, cât și cel de instruire.

Nu în ultimul rând, asumarea securității cibernetice la nivelul culturii organizaționale reprezintă un element-cheie. Aceasta presupune implicarea activă a managementului de top și a celui operațional în procesele menționate.

Avantajul colaborării cu furnizorii de cursuri de securitate cibernetică

Pentru companiile fără experiență solidă în securitatea informatică sau cu insuficient personal specializat în domeniu, realizarea cerințelor enumerate este dificilă. Selecția continuă de conținut relevant, organizarea și susținerea instruirilor, verificărilor și aplicarea măsurilor de corecție in urma acestor verificări necesită un efort recurent din partea unui personal specializat. De asemenea, procesul de instruire nu presupune doar informarea pasivă, ci are și o componentă practică, esențială pentru formarea și actualizarea abilităților necesare angajaților.

Un exemplu concret – conform datelor Cybersecurity & Infrastructure Security Agency (CISA), 90% dintre atacurile cibernetice de succes demarează cu o tentativă de phishing prin e-mail. Phishing-ul reprezintă cea mai comună formă de amenințare informatică, inclusiv în România, Directoratul Național de Securitate Cibernetică lansând numeroase avertismente în acest sens. Principala problemă a atacurilor de acest tip este că devin tot mai dificil de identificat, mai ales că, în ultima perioadă, atacatorii cibernetici au început să folosească inteligența artificială pentru a crea mesaje cât mai credibile.

În astfel de cazuri, numeroase companii care se bazează doar pe expertiza propriului departament IT sunt dezavantajate. Campaniile de phishing evoluează rapid, iar adaptarea scenariilor de simulare și a metodelor de răspuns necesită competențe avansate și experiență solidă în domeniul securității IT, dar și unelte dedicate. Serviciile furnizorilor dedicați de cursuri de securitate cibernetică pot compensa însă lipsurile evidențiate mai sus. Apelând la aceștia, organizațiile beneficiază de o abordare proactivă a riscurilor și de îmbunătățirea capacității de reacție prin simulări construite pe amenințări reale și actuale.

Aceste elemente sunt acoperite complet de Safetech Innovations, în postura sa de furnizor de cursuri de securitate cibernetică. Vă oferim servicii avansate de formare continuă a personalului cu privire la detectia, semnalarea și blocarea tentativelor de phishing. Safetech este distribuitor autorizat al soluțiilor Phriendly Phishing, lider în acest domeniu. Specialiștii noștri utilizează astfel tehnologii de ultimă generație de instruire și verificare a cunoștințelor în domeniul securității, precum și simulări de phishing actualizate periodic în conformitate cu evoluțiile observate la nivel mondial. Clientul își poate personaliza planul de instruire prin crearea unui program construit pe baza propriilor nevoi. Acesta include sesiuni de instruire intercalate între campaniile de simulări derulate, iar în funcție de rezultatul testului din fiecare campanie, angajații primesc prin e-mail invitația de a participa la unul sau mai multe elemente de instruire special concepute pentru a trata situația căreia nu i-au făcut față. Platforma Phriendly Phishing furnizează informații în timp real informații detaliate despre activitățile derulate și cele planificate, rezultatele campaniilor, ale programelor de instruire etc. Safetech poate realiza programarea campaniilor de simulare și crearea de scenarii personalizate, pe baza cerințelor clientului și a experienței acumulate din campaniile organizate până în prezent.

Ofertă extinsă de servicii de instruire în securitate informatică

Chiar dacă este prevalent, phishing-ul nu este singurul tip amenințare cu care se confruntă organizațiile. Pentru a veni în sprijinul acestora, Safetech furnizează o gamă largă de cursuri de securitate cibernetică pentru angajați. Acestea acoperă cerințe de actualitate precum:

  • Protejarea identității digitale,
  • Utilizarea parolelor,
  • Folosirea autentificării multi-factor,
  • Securitatea online,
  • Securitatea în cloud,
  • Securitatea e-mail-ului,
  • Securitatea la locul de muncă,
  • Gestionarea informatiilor senzitive,
  • Strategiile BYOD,
  • Lucrul la distanță,
  • Asigurarea securității echipamentului terminal,
  • Detectarea, semnalarea și blocarea incidentelor de securitate etc.

O listă completă a cursurilor livrate de Safetech este disponibilă pe pagina de Servicii de instruire în securitate cibernetică a companiei.

Cursurile Safetech de instruire în securitate cibernetică au un conținut creat pe baza experienței companiei, acumulate în 12 ani de activitate și peste 600 de proiecte finalizate în domeniul testelor de securitate și al consultanței într-o varietate de industrii (bănci și asigurări, energie, utilități publice, guvern și instituții publice, sănătate, producție industrială, retail, farmaceutice).

Safetech colaboreaza cu cadre didactice universitare pentru pregătirea conținutului și predarea cursurilor, dar și cu furnizori consacrați în acest domeniu, precum Phriendly Phishing.

Formarea angajaților în materie de securitate cibernetică joacă un rol critic în buna funcționare a oricărei companii. Detectarea timpurie și prevenirea amenințărilor cibernetice asupra utilizatorilor finali reduce substanțial riscurile de securitate la nivelul întregii organizații și asigură respectarea cerințelelor de conformitate cu normele legale aplicabile și cu standardele asumate de aceasta.

Pentru mai multe informații despre serviciile Safetech Innovations, demonstrații practice și oferte comerciale, vă invităm să ne contactați prin email la [email protected] sau prin telefon la +40 21 3160565.

______________________

* – 2023 Data Breach Investigations Report https://www.verizon.com/business/resources/reports/dbir/