Skip links
Capture the Flag

Safetech Innovations și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, parteneri în competiția ”Capture the Flag” 2023

Safetech Innovations și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, parteneri în competiția ”Capture the Flag” 2023

Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava a organizat recent a opta ediție a concursului studențesc în domeniul securității informatice, CTF-USV 2023 (Capture the Flag), cu sprijinul Safetech Innovations. Desfăsurată încă din 2016, această competiție internațională oferă studenților o șansă excelentă de a-și demonstra cunoștințele și abilitățile în domeniul securității cibernetice.

Cu un format tip CTF (Capture The Flag), competiția se concentrează pe dezvoltarea unor metode de penetrare a unor bariere de securitate într-un mediu IT controlat. Scopul este descoperirea breșelor și identificarea soluțiilor optime de protejare a informației împotriva accesului neautorizat. Concursul își propune să testeze creativitatea și capacitatea echipelor de studenți de a utiliza cunoștințe tehnice pentru a gestiona probleme concrete de securitate cibernetică.

Safetech este un partener tradițional al Universității „Ștefan cel Mare”, asigurând suportul tehnic, prin dezvoltarea provocărilor tehnice din cadrul concursului, și logistic necesar pentru competiție. Infrastructura pusă la dispoziție a inclus hardware și software pentru 40 de mașini virtuale, conectivitate VPN și o aplicație de punctaj.

Totodată, experții Safetech au creat cele 7 probleme complexe din cadrul competiției și au efectuat pre-testarea tuturor scenariilor pentru a se asigura că acestea reprezintă provocări reale pentru participanți. Pe durata celor 24 de ore ale competiției, Safetech a oferit, de asemenea, suport tehnic continuu.

Cu 39 de echipe, fiecare formată din patru membri, reprezentând 16 instituții de învățământ superior din 4 țări diferite, competiția a fost una acerbă. 6 echipe au reușit să rezolve toate probele, iar unele dintre ele au atins acest obiectiv într-un timp remarcabil de scurt – doar 6 ore din cele 24 alocate.

La ediția 2023, echipele plasate pe primele trei locuri au fost:

  1. ”Alarm Clock Snoozers” – Universitatea Tehnică Cluj-Napoca
  2. ”Pwnitehnica” – Politehnica București
  3. ”Recoons” – Universitatea Tehnica Cluj-Napoca.

Pentru lista completă a echipelor participante și punctajele obținute accesați: https://ctf.usv.ro/documents/2023/final_ranking_2023.pdf .

Capture the Flag

Profesorul Alin Dan Potorac (Ph.D. ing. Facultatea Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor), coordonator al evenimentului, a declarat: ”Doresc să mulțumesc partenerilor de la Safetech Innovations, atât din partea mea cât și a colegilor mei, pentru efortul tehnic și logistic făcut pentru desfășurarea CTF-USV 2023. Feedback-ul este pozitiv și putem considera că și în acest an acțiunea a fost o reușită. În 2023 am avut cea mai mare audiență din cele opt ediții, cu 39 de echipe înscrise. În mod evident, implicarea Safetech Innovations a fost esențială și în acest an, adăugând competiției CTF o notă de seriozitate și profesionalism.”

Competiția ”Capture the Flag”, organizată de Universitatea „Ștefan cel Mare” cu sprijinul Safetech Innovations si Assist Software, stimulează interesul studenților pentru problematica securității cibernetice și evaluează potențialul acestora, ca viitori specialiști, de a face față provocărilor din activitatea reală.