Skip links

Universitatea „Ștefan Cel Mare” Suceava și Safetech Innovations continuă  parteneriatul de succes pentru competiția „Capture the Flag” 2024

Universitatea „Ștefan Cel Mare” Suceava și Safetech Innovations continuă parteneriatul de succes pentru competiția „Capture the Flag” 2024

Universitatea Ștefan Cel Mare Suceava în parteneriat cu Safetech Innovations au organizat, în perioada 21-22 noiembrie 2024, cea de-a noua ediție a CTF-USV, singurul concurs studențesc internațional din România în formatul Capture the Flag, care testează cunoștințele de securitate cibernetică ale studenților de la specializările „computer science”.

Ediția CTF-USV 2024 (https://ctf.usv.ro/) a înregistrat un nou record de participare, cu 45 de echipe înscrise din 15 instituții de învățământ superior, reprezentând patru țări: România, Republica Moldova, Cuba și Ucraina. Fiecare echipă a fost compusă din maximum 4 studenți, coordonați de un cadru didactic.

Prof. univ. dr. ing. Alin Dan Potorac, coordonatorul evenimentului, a subliniat importanța competiției CTF-USV pentru studenți și industrie, în contextul deficitului de experți de securitate cibernetică din România: „Formatul Capture the Flag creează un climat competițional și pune în valoare cunoștințe de securitate cibernetică. Participanții sunt puși în fața unor provocări, de multe ori atipice, ceea ce îi ajută să se familiarizeze cu latura etică a tehnicilor de identificare a vulnerabilităților și să găsească soluții punctuale sau modalități alternative de reacție la incidente. Dincolo de acestea, viitorii experți, acum în perioada de formare, au șansa de a se afirma. Mulți din foștii participanți lucrează astăzi în firme de profil. Au profitat de această rampă de lansare studenți din zeci de universități, inclusiv din Ucraina, Moldova și Brazilia.”

Competiția în sine a implicat rezolvarea unor provocări de cybersecurity care testau următoarele competențe:

  • Identificarea și exploatarea vulnerabilităților așa cum sunt descrise în OWASP Top 10
  • Identificarea serviciilor și versiunilor de software implicate în rularea aplicațiilor web
  • Identificarea serviciilor și versiunilor de software asociate cu sistemul de operare gazdă
  • Exploatarea mai multor vulnerabilități, respectiv probleme de configurare, existente în cadrul diverselor componente dezvoltate, ca parte a CTF, de catre echipa de experți în securitate cibernetică din cadrul Safetech.

Rezultatele au fost încărcate de fiecare echipă pe platforma CTF dedicată, unde scorurile au fost calculate automat. Rezultatele finale au fost confirmate de catre experții Safetech, pe baza rapoartelor tehnice, descriind tehnicile de exploatare, transmise la finalul concursului de către fiecare echipa participantă.

La ediția 2024, primele patru echipe clasate au reprezentat universități din România și Ucraina:

  1. Echipa „PwnTCNt” (2100 puncte) – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
  2. „PwnOAP” (1500 puncte) – Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București
  3. „eUVTCTF” (1500 puncte) – Universitatea de Vest din Timișoara
  4. „QWEQST” (300 puncte) – Yuriy Fedkovych Chernivtsi National University (Ucraina).

Accesați lista completă a echipelor participante la CTF-USV 2024 și punctajele obținute la: https://ctf.usv.ro/CTF-2024_Contest_Final_Ranking.pdf .

Și în acest an, Safetech Innovations, partener tradițional al CTF-USV încă de la prima ediție din 2016, a susținut competiția prin furnizarea suportului tehnic constant pe parcursul întregului concurs propriu-zis (24 ore) precum și infrastructura software și hardware necesară pentru cele 45 de mașini virtuale folosite.

Concursul este organizat de un colectiv de cadre didactice de la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, coordonat de prof. univ. dr. ing. Alin Potorac, și beneficiază de sprijin material și logistic din partea unor companii private. Implicarea Safetech Innovations este de lungă durată și are ca obiectiv formarea viitoarei generații de experți în securitate cibernetică, dar și creșterea gradului de conștientizare a importanței securității cibernetice.