Skip links

Safetech vorbește despre cybersecurity în mediul maritim la întâlnirea “Train the Expert” a CERONAV

Safetech vorbește despre cybersecurity în mediul maritim la întâlnirea “Train the Expert” a CERONAV

Pe 5 octombrie, Safetech Innovation a fost invitată să susțină o prezentare despre securitatea cibernetică în mediul maritim la întâlnirea de lucru a grupului Community of Practice din cadrul programului 1System4IWT Learning (One System For Inland Waterway Transport Learning). Evenimentul, organizat de CERONAV (Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale), face parte dintr-un proiect internațional mai amplu, finanțat prin programul Erasmus. Compania a onorat invitația prin participarea la întâlnire reprezentanților săi Olivia Comșa, Manager de Cercetare – Dezvoltare și Ionut Georgescu, Director de Operațiuni.

În cadrul întâlnirii au fost dezbatute subiecte de actualitate pentru profesorii și formatorii din domeniul navigației maritime și fluviale, inclusiv cybersecurity. Deoarece industria navală nu este ocolită de atacurile cibernetice, colegul nostru Ionut Georgescu, Director de Operațiuni la Safetech, a abordat în cadrul prezentării “Cybersecurity in The Maritime World” două aspecte majore.

În prima parte, prezentarea a pus accent pe elementele cheie ale unei arhitecturi de securitate proiectată special pentru acest sector și care integrează mediile IT (Information Technology) și OT (Operational Technology) specifice navelor maritime și infrastructurilor portuare. Deoarece de cele mai multe ori, sistemele OT sunt depășite tehnologic sau nu integrează nativ elemente de securitate, acestea au devenit o țintă tot mai vizată de atacatorii cibernetici, care știu că dispozitivele din rețeaua OT nu sunt întotdeauna la fel de bine protejate precum sistemele IT. Safetech are în portofoliu atât soluții dedicate protejării mediilor OT (precum Microsoft Defender for OT), cât și servicii prin intermediul propriului Security Operations Center (SOC).

Partea a doua a prezentării a evidențiat specificul peisajului cybercrime din sectorul naval (actori, motivație, obiective), precum și cele mai grave atacuri cibernetice (atacurile ransomware de la porturile din Nagoya, Japonia, și Lisabona, Portugalia) care au vizat domeniul la nivel global și lecțiile învățate din aceste cazuri.

Safetech Innovations este una dintre puținele companii de securitate din România cu experiență dovedită în protejarea mediilor OT și infrastructurilor critice. Portofoliul Safetech include multiple soluții dedicate mediilor industriale, atât soluții internaționale (Microsoft Defender), cât și dezvoltate de propria echipă (ICS Detect).