Creșterea securității și performanței aplicațiilor web cu Cloudflare și Safetech
Migrarea masivă a aplicațiilor în cloud este o tendință dominantă la nivel global, Gartner estimând că, până în 2025, 95% din aplicațiile și serviciile nou lansate vor rula nativ din cloud. Această realitate generează însă multiple provocări atât la nivel de securitate, cât și de asigurare a performanței.
Conform ediției 2024 a Verizon Data Breach Investigations Report, aplicațiile web rămân în topul vectorilor de atac, având o pondere de 40% în cadrul breșelor, similară cu e-mailul. De altfel, datele publicate în 2023 de Akamai arată că volumul atacurilor care vizează aplicațiile web și API a crescut de 2.5 ori în ultimii doi ani, cauzele fiind adopția accelerată în mediul de business și numărul mare de vulnerabilități prezente în aceste aplicații.
Incidentul recent prin care 4 milioane de facturi cu datele a cca 1.8 milioane de clienți au fost expuse de o aplicație românească de facturare online reprezintă o confirmare a celor două cercetări amintite anterior. Această breșă rămâne totuși minoră prin comparație cu incidentele petrecute la Yahoo în 2016, când au fost furate datele a peste 600 de milioane de utilizatori, sau de la Uber din 2022, când un hacker adolescent a preluat controlul asupra infrastructurii cloud și mediilor de dezvoltare.
Nu doar securitatea reprezintă însă o provocare pentru organizațiile care se bazează pe aplicații web, ci și asigurarea performanței acestora. Utilizatorii contemporani cer site-uri, aplicații web și API-uri care se încarcă instant și nu sunt niciodată offline. Factorii care afectează performanța aplicațiilor web includ latența rețelei, timpul de răspuns al serverului web, calitatea codului, caching-ul și livrarea conținutului.
În 2024, agenția americană Portent a derulat o cercetare care a implicat analiza a 27,000 de pagini ale unor platforme de e-commerce, timp de 30 de zile. Rezultatele au arătat că paginile de tip B2B care se încărcau în cel mult o secundă aveau rate de conversie de 3x mai mari decât cele care se încărcau în cinci secunde. Similar, performanța scăzută sau lipsa disponibilității unei aplicații web generează costuri semnificative, în funcție de natura aplicației, dar mai ales nemulțumiri în rândul utilizatorilor și abandonarea acesteia (88% dintre utilizatori ar renunța la o aplicație mobilă dacă aceasta ar avea întreruperi și bug-uri).
Aplicații web sigure și performante cu Cloudflare
Recunoscut de Gartner drept „furnizor reprezentativ” în ediția 2023 a raportului „Gartner Market Guide for Cloud Web Application and API Protection”, Cloudflare, companie cu care Safetech Innovations are o relatie de parteneriat, este un furnizor de top de servicii bazate pe cloud care sporesc securitatea, performanța și fiabilitatea site-urilor web și a aplicațiilor de internet. Compania operează o rețea globală de centre de date situate strategic în întreaga lume, permițându-i să livreze conținut și să atenueze amenințările online mai aproape de utilizatorii finali.
Una dintre ofertele principale ale Cloudflare este Content Delivery Network (CDN), o soluție avansată de distribuție a conținutului care optimizează performanța și securitatea site-urilor web printr-o rețea globală de servere, ce cuprinde 320 de locații. Prin optimizarea conținutului site-ului, memorarea în cache și livrarea acestuia de pe servere situate geografic mai aproape de utilizatorii finali, CDN-ul Cloudflare reduce latența și îmbunătățește viteza de încărcare a site-ului.
Servicii Cloudflare pentru creșterea securității aplicațiilor web
- Protecție la atacuri DDOS: Cu o capacitate de rețea de 280 Tbps, Cloudflare mitighează cele mai mari atacuri DDoS fără a încetini performanța aplicațiilor beneficiarilor. Mitigarea atacurilor DDoS este realizată din cea mai apropiată locație față de beneficiar, fără a trimite traficul către centre de date îndepărtate. Cloudflare DDoS protejează aplicațiile web, aplicațiile TCP/UDP, rețelele și centrele de date deopotrivă, la nivel OSI ((Open Systems Interconnection) 3,4 și 7.
- Protecție la boți: Rețeaua Cloudflare procesează peste 25 de milioane de cereri HTTP pe secundă, datele fiind folosite pentru antrenarea algoritmilor de machine learning, analiză comportamentală și fingerprinting. Cloudflare Bot Management permite gestionarea boților în timp real, cu viteză și acuratețe și oprirea acestora din efectuarea diverselor activități malițioase. Echipele de securitate vor avea astfel timp să se concentreze pe alte proiecte. Complementar, experiența utilizatorilor este îmbunătățită prin evitarea CAPTCHA-urilor.
- Web Application Firewall: Cloudflare WAF oferă vizibilitate deplină a securității, oferă protecție stratificată împotriva atacurilor OWASP și a exploatărilor emergente, detectează evaziuni și atacuri noi cu machine learning, oprește o gamă largă de atacuri în timp real folosind un set puternic de reguli, blochează preluarea conturilor și efectuează verificări privind expunerea credențialelor, detectează pierderi de date, scanează conținutul încărcat și multe altele, încadrându-se cu ușurință în fluxurile de lucru mai largi de securitate ale companiei. De asemenea, serviciile Cloudflare API security și protecția anti-boți sunt complet integrate cu WAF, apelând la același motor de reguli puternic, furnizat de una dintre cele mai conectate platforme globale de cloud din lume.
- Threat Intelligence prin Cloudforce One: Cloudflare procesează în medie 35 de milioane de interogări DNS pe secundă, oferind o viziune completă asupra amenințărilor actuale. Rețeaua globală Cloudflare, este utilizată ca „reverse proxy” de aproape 20% dintre toate site-urile web. Acest lucru permite organizațiilor să încorporeze informații complexe privind amenințările (feedurile STIX/TAXII) în instrumentele de securitate. În plus, Cloudforce One accelerează investigațiile de securitate pentru a obține informații contextuale despre IP-uri, domenii, ASN-uri, URL-uri.
- Securizare website API prin Cloudflare API Gateway: Cu ajutorul rețelei globale Cloudflare, soluția API Gateway descoperă, validează și protejează automat endpoint-urile API cu ajutorul modelelor de machine learning și a procedeelor euristice. Soluția blochează atacurile comune asupra API-urilor, inclusiv vulnerabilitățile zero day, abuzul de credențiale, DDoS și direcționează către API doar traficul securizat.
Asigurarea performanței optime cu serviciile Clouflare
- Creșterea performanței aplicațiilor accesate prin internet: Elementul esențial al acestui proces este Cloudflare CDN (Content Delivery Network) o soluție avansată de distribuție a conținutului care optimizează performanța și securitatea site-urilor web printr-o rețea globală de servere, cu 320 de locații. Cloudflare CDN optimizează conținutul static și dinamic pentru dispozitive, browsere și pentru nevoile de lățime de bandă. Pentru aplicații și experiență de utilizare mai rapide, CDN livrează conținutul cât mai aproape de utilizatorii finali, în aproximativ 50 de milisecunde, rezultând timpi de încărcare mai rapizi și o experiență web optimă. Soluția reduce costurile de găzduire prin reducerea numărului de cereri către serverul de origine și minimizarea utilizării lățimii de bandă.
- Asigurarea disponibilității/Limitarea timpului de nefuncționare: Cloudflare îmbunătățește disponibilitatea aplicațiilor afectate de infrastructura supraîncărcată sau indisponibilă, prin monitorizarea latenței rețelei și a stării de sănătate a serverelor la origine, identificând cea mai bună resursă din care să servească solicitările utilizatorilor pentru conținut dinamic. Rețeaua globală Cloudflare Anycast se întinde în 120 de țări, oferind o coloană vertebrală de infrastructură scalabilă care previne timpii morți și indisponibilitatea.
- Îmbunătățirea experienței web: Serviciile de livrare a aplicațiilor Cloudflare aduc site-ul web al organizațiilor la milisecunde distanță față de aproape oricare utilizator de internet. Cloudflare permite diagnosticarea rapidă a problemelor UX, optimizarea caching-ulului și accelerarea livrării conținutului dinamic. Cloudflare Browser Insights permite măsurarea parametrilor de performanță din perspectiva vizitatorilor din întreaga lume.
Servicii Safetech asociate Cloudflare
Safetech Innovations are o relație de parteneriat pe termen lung cu Cloudflare, oferind beneficiarilor servicii profesionale de integrare, pentru a obține rapid rezultate optime prin utilizarea soluțiilor Cloudflare. Serviciile Safetech includ:
- Configurare DNS (migrarea înregistrărilor DNS din serverul existent în Cloudflare),
- Configurare WAF,
- Configurare protecție Bot,
- Configurare DDoS override,
- Generare de rapoarte particularizate.
Beneficii ale folosirii serviciilor Cloudflare furnizate de Safetech
Serviciile Cloudflare furnizate de Safetech contribuie direct la creșterea securității și performanței aplicațiilor web și la rentabilizarea investiției în produsele Cloudflare. Prin utilizarea serviciilor Cloudflare furnizate de Safetech:
- Vă protejați aplicațiile web și API-urile împotriva vulnerabilităților de tip zero-day,
- Mitigați atacurile DDoS, indiferent de mărimea acestora,
- Optimizați livrarea conținutului web către utilizatori,
- Limitați efectele latenței și îmbunătățiți performanța generală a aplicațiilor web și API-urilor,
- Distribuiți traficul asociat aplicațiilor web prin load balancing, pentru optimizarea performanței.
Cu Safetech Innovations și Cloudflare, securitatea și performanța online pot fi transformate într-un atu strategic pentru orice organizație.
Pentru a beneficia de expertiza echipei Safetech în configurarea și utilizarea eficientă a soluțiilor Cloudflare, contactați-ne la sales @ safetech.ro sau la telefon +40 21 316 0565.