Securitate API la standarde enterprise cu Cequence Unified API Protection
Organizații din majoritatea industriilor își optimizează activitatea prin extinderea numărului de aplicații web, mobile și cloud. Această expansiune duce la creșterea numărului de API-uri care interconectează resursele acestor aplicații, amplificând astfel riscurile de securitate. Totuși, pe cât de esențiale au devenit API-urile în ecosistemele tehnologice moderne, pe atât de mult sunt trecute cu vederea în planurile de securitate cibernetică. Deși înțeleg importanța securizării API-urilor, multe echipe nu au răspunsuri clare la întrebările de bază: câte API-uri trebuie să protejeze, unde sunt localizate, cât de frecvent sunt atacate aplicațiile și API-urile, ce tipuri de date sunt accesibile prin API-uri, cât de sensibile sunt aceste informații și care sunt riscurile reale pentru organizație?
Potrivit raportului TechTarget, „Securing the API Attack Surface”, majoritatea companiilor intervievate (92%) s-au confruntat cu cel puțin un incident de securitate la nivel de API, în ultimele 12 luni. Mai mult, organizațiile consideră că API-urile sunt cel mai vulnerabil element din infrastructura cloud-native în fața atacurilor, iar incidentele de securitate cibernetică facilitate de API-urile nesecurizate au fost cele mai frecvent raportate în contextul dezvoltării aplicațiilor cloud-native, în perioada amintită.
API Security, element cheie în arhitectura modernă de securitate
Gartner a anticipat încă din 2021 că API-urile vor deveni unul dintre cei mai frecvenți vectori de atac. Fie sunt folosite pentru cumpărături, servicii bancare, comunicare sau asistență medicală, zilnic, un utilizator interacționează, în medie, cu 10 aplicații conectate prin API.
Pentru atacatori, API-urile sunt căi de acces către datele și procesele unei organizații, pentru că sunt adesea dezvoltate și implementate rapid de echipe diverse, într-un mix de infrastructuri on-premise și cloud, ceea ce reduce vizibilitatea și controlul de securitate. Acestea nu reușesc să aibă o perspectivă unitară și completă asupra securității API-urilor din portofoliul lor, nu pot detecta și bloca atacurile în timp real pentru a preveni breșele de securitate majore, exfiltrarea datelor și întreruperile de activitate.
Previziunea Gartner este confirmată și de un studiu global realizat de Traceable și Ponemon Institute, care arată că 60% dintre cele 1.629 de organizații intervievate au suferit o breșă la nivel de API în ultimii doi ani. Cu toate acestea, informațiile publice despre incidentele legate de API-uri, în special detaliile tehnice, sunt rare pentru că organizațiile nu vor să dezvăluie informații critice care le-ar putea pune în pericol secretele comerciale sau reputația. Tocmai de aceea vulnerabilitățile și incidentele API devin cunoscute de obicei abia atunci când provoacă pagube majore. De exemplu, în 2022, atacatorii au exploatat o vulnerabilitate în securitatea API a Twitter, expunând și ulterior punând în vânzare datele a aproximativ 5,4 milioane de utilizatori.
Alte aspecte relevante sunt și:
- Ascensiunea arhitecturilor bazate pe microservicii complică și mai mult securitatea API-urilor. Numeroase microservicii interconectate comunică prin API-uri, formând o rețea complexă de vulnerabilități potențiale.
- Dependența de API-uri. Aplicațiile cloud depind de API-uri pentru schimbul de date. Vulnerabilitățile de securitate la nivelul API-urilor pot avea efecte pe scară largă, afectând postura de securitate a întregului ecosistem cloud.
- Vulnerabilități specifice. API-urile vin cu provocări de securitate unice, pentru care soluțiile de securitate tradiționale pentru aplicații web sunt insuficiente. Atacatorii pot exploata mai ușor vulnerabilitățile API abordate inadecvat de măsurile de securitate generice.
Cequence Unified API Protection, soluția completă pentru protecția API-urilor
Cequence API Protection este singura platformă unitară API Security de pe piață care acoperă toate etapele ciclului de viață al API-urilor. Aceasta asigură descoperirea și inventarierea tuturor API-urile organizației (atât interne și externe, cât și negestionate / necunoscute) și evaluarea gradului de risc al API-urilor, prin identificarea vulnerabilităților critice de securitate care necesită remediere. Totodată, oferă protecție în timp real prin detectarea și blocarea atacurilor cibernetice, înainte ca acestea să ajungă la aplicațiile organizației. În plus, soluția Cequence garantează că API-urile respectă politicile interne de guvernanță și reglementările în vigoare, reducând în același timp costurile asociate securității cibernetice.
Cequence Unified API Protection abordează securitatea la nivel de API prin aceste trei funcționalități-cheie:
- API Attack Surface Discovery. API Spyder asigură descoperirea tuturor API-urilor dintr-o organizație, chiar și a celor care nu tranzacționează date. Permite descoperirea, clasificarea și gestionarea vulnerabilităților, și oferă funcții de alertare și monitorizare, zero-touch discovery și inventariere în timp real, fără instalarea de software suplimentar. Astfel, API Spyder oferă o imagine completă asupra organizației, chiar din perspectiva atacatorului.
- API Security Posture Management. API Sentinel permite gestionarea posturii de securitate a API-urilor, evaluând o gamă largă de riscuri, care pot conduce la probleme de conformitate sau guvernanță, pierderi de date și la întreruperi de activitate. Sentinel permite echipelor de securitate să obțină informații detaliate despre utilizarea API-urilor. API-urile sunt testate conform OWASP (The Open Worldwide Application Security Project) Top 10, atât înainte de a fi utilizate în medii de producție, cât și în timpul funcționării. Sentinel identifică automat erori de codare, vulnerabilități și alte abateri de la specificațiile API. Dacă specificațiile nu sunt disponibile, Sentinel generează specificații API fără intervenție umană, eliminând ore sau săptămâni de muncă manuală.
- Bot Management and Fraud Prevention. API Spartan protejează aplicațiile web, mobile și API-urile unei organizații împotriva întregii game de atacuri automate cu boți, inclusiv atacuri de tip business logic abuse și a fraudelor fără instrumentarea codului. Spartan permite echipelor de securitate să urmărească atacatorii, indiferent de tacticile acestora de evitare a detectării. Odată ce atacurile sunt descoperite, acestea sunt mitigate nativ cu API Spartan, eliminând necesitatea de a depinde de un WAF (Web Application Firewall) sau de alte soluții externe care nu fac față volumului atacurilor. Opțiunile de mitigare includ multiple tehnici: blocare, limitare acces, geo-fencing, logging etc.
Soluțiile Cequence sunt scalabile și răspund cerințelor și nevoilor unora dintre cele mai mari organizații din clasamentul Fortune Global 500, gestionând peste 8 miliarde de interacțiuni API zilnic și protejând peste 3 miliarde de utilizatori.
Serviciile Safetech Innovations pentru utilizarea eficientă a Cequence Unified API Protection
Echipa Safetech Innovations servicii complete pentru instalarea și utilizarea optimimă a Cequence Unified API Protection, fie ca soluție independentă, fie integrată alături de alte tehnologii complementare, în arhitecturi complexe de securitate.
Serviciile Safetech includ:
- Analiză și proiectare. Specialiștii Safetech analizează obiectivele, cerințele și constrângerile proiectului, identifică riscurile și concep o arhitectură integrată și personalizată. De asemenea, dezvoltă un plan detaliat pentru integrarea eficientă a tuturor componentelor și subsistemelor.
- Implementare. Echipa gestionează livrarea și instalarea soluțiilor, configurează și testează sistemul, optimizează performanța acestuia și verifică funcționarea tuturor componentelor, conform planului inițial. În plus, oferă instruire administratorilor pentru a se asigura că soluția este utilizată cu eficiență maximă.
- Suport tehnic și service. Safetech asigură asistență tehnică și servicii de service, garantând funcționarea optimă și neîntreruptă a sistemului, adaptată nevoilor organizațiilor.
Safetech Innovations este una dintre cele mai experimentate companii de securitate cibernetică din România. Avem 12 ani de activitate și peste 600 de proiecte finalizate în acest domeniu pentru clienți din multiple sectoare economice.
În prezent, în Safetech Innovations lucrează peste 60 de angajați, dintre care 40 sunt membri ai echipei tehnice.
Expertiza Safetech acoperă analiza amenințărilor și vulnerabilităților, evaluarea riscurilor, asigurarea confidențialității informațiilor, implementarea soluțiilor de securitate și monitorizarea continuă a incidentelor. Organizațiile care optează pentru serviciile Safetech de integrator de proiect beneficiază de personalizare, reducerea riscurilor, scalabilitate, flexibilitate și suport complet post-implementare.
Pentru mai multe informații despre soluția Cequence Unified API Protection și securitatea la nivel de API, vă invităm să ne contactați prin email la sales @ safetech.ro sau la telefon +40 21 316 0565.